Jouni Kangasniemi Homepage

Etusivu » Uncategorized » Säätelyn kautta energiatehokkuutta?

Säätelyn kautta energiatehokkuutta?

Suomi, säätelyn luvattu valtakunta. Sen sijaan että rohkaistaisiin ja tuettaisiin talonrakennusalaa kehittämään uusia energiatehokkaita rakennuksia ja rakenteita, Suomessa hyväksytään energiatodistuslainsäädäntö. Kyseinen laki tulee voimaan 1.6.2013 ja sen myötä rakennusten myynti- ja vuokraus edellyttää aina energialuokan ilmoittamista pakollisena. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille vastaava tulee pakolliseksi (vasta) heinäkuusta 2017 alkaen. Miksiköhän? Eiköhän tuo energiatehokkuus ole nimenomaan vanhojen talojen ongelma?

Ongelman ydin on ylipäänsä vaatia rakennuksilta energiatodistuksia, joille on lisäksi  määritelty 10 vuoden voimassaoloaika. Säätelyn sementointi on varmistettu sillä, että energiatodistuksia saavat laatia vain henkilöt, joiden pätevyys on todettu ja voimassa. Lisäksi heidän tulee olla rekisteröityneitä laatijoista pidettävään rekisteriin. Kukahan tällaisen lain on lobannut?

Näin säädellen on saatua aikaan todistus-, koulutus- ja tarkastusrumba, joka jokaisen talon osalta tarkoittaa keskimäärin 500-700 euron laatimiskustannuksia. Paperille tulee aika kallis kilohinta. Eikö?

On ihmeellistä, että vastaavaa terveystodistuksen hankkimisvelvollisuutta ei ole toistaiseksi tehty pakolliseksi. Jokainen suomalainen joutuisi käymään yksityisessä terveystarkastuksessa 10 vuoden välein. Terveystarkastuksen saisi tehdä vain terveystodistuksenantokoulutuksen suorittanut lääkäri, ja joka on erikseen rekisteröity. Arvioitu kustannus olisi noin 500 euroa ja sillä saisi paperin, jossa henkilön terveys on arvioitu luokkiin A-G. A annettaisiin ”pitkäaikaisterveiksi todetuille” ja G kroonisesti pitkäaikaissairaille ja työkyvyttömille.

Todistus tulisi sitten esittää työnantajalle työpaikkaa vaihdettaessa (tai eläkkeelle siirryttäessä), papille naimisiin mentäessä, autokauppialle uutta autoa ostettaessa ja tietenkin omalääkärille, terveyskeskuskäynnin yhteydessä. On outoa, että näin tehokasta rahastuskeinoa ei ole vielä keksitty. Todistusten tuotolla voisi rakentaa vaikka useamman lastensairaalan määräajoin.

Se tuottaako energiatodistus jatkossa entistä parempia vanhoja taloja tai terveystodistus terveempiä kansalaisia, jää jatkossakin kansalaisten itse arvioitavaksi – laskun maksun yhteydessä.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: