Jouni Kangasniemi Homepage

Etusivu » Uncategorized » Vantaan joukkoliikenteestä

Vantaan joukkoliikenteestä

Kirjoitin viime talvena Vantaan Sanomiin lyhyen mielipidekirjoituksen Vantaan juna-asemien liepeiden vähäisistä pysäköintimahdollisuuksista. Käytän mielelläni joukkoliikennettä Helsingin keskustaan töihin mennessäni. Jotta arki sujuu ja poika saadaan ajoissa päiväkotiin, on auton käyttö alkumatkasta välttämätöntä. Siitä siirryn mielelläni jatkamaan matkaa junalla JOS käytössä vain olisi riittävästi pysäköintitilaa. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kurvalla Myyrmäki – Martinlaakso – Louhela asemien seuduilla ja etsiä tyhjää paikkaa, johon auton saisi pysäköityä päiväksi. Kaikkein joustavimmaksi on osoittautunut vaihtoehto, jossa ajan Helsingin puolelle Haagaan – ja pysäköintitila löytyy Helsinki on hoitanut asemien liityntäpysäköintimahdollisuudet paremmin kuin Vantaa. Piste Helsingille.

Toki tilanne on hieman helpottunut, Martinlaakson uuden ostoskeskuksen myötä. Ylätasanteelta löytyy maksutonta P-tilaa liityntäpysäköijille. Hyvä niin, ja puoli pistettä Vantaalle.

Vantaalla on nyt syksyllä uudistettu bussiliikenteeen aikatauluja. Uudistuksen pontimena oli, että busseja kulkisi jatkossa tasaisemmin välein. Omalta osaltani ihmettelen uudistuksen onnistumista. Ennen bussit 451 ja 474 kulkivat pysäkkimme ohi 2 minuutin välein – loppumatkasta peräkkäin. Turhauttavaa. Jos niistä myöhästyi, seuraavaa bussia sai sitten odottaa 15 minuuttia.

Nyt uusien aikataulujen myötä bussit 451 ja 474 tulevat aamulla (7:15) SAMAAN aikaan pysäkillemme. Lisäksi minuutin kuluttua (7:16) kulkee 45K, joka syöttää liikennettä Myyrmäen asemalle. Testasin eilen tätä bussi-juna yhteyttä ja totesin töihin saapuessani, että tälläkin yhteydellä olen töissä minuutilleen samaan aikaan kuin edellä mainituilla busseilla kulkiessani (kellokortin leimauksesta päätellen) :). Kysynpä vain, onko uudistus ollut vieläkään onnistunut, ja paljonko sen suunnitteluun on käytetty rahaa ja ruutia. Hyvä tahto ei tarkoita aina samaa kuin hyvä toteutus.

Pääkaupunkiseudulla pitäisi aidosti päästä yhteen seudulliseen joukkoliikenteen suunnittelu-, päätöksenteko- ja toteutusmalliin sen sijaan, että jokainen seutukunta, mm. Vantaa tekee omia osaratkaisujaan. Tästä hyvä esimerkki oli matkalippujen uusi hinoittelumalli. Helsingin ja Vantaan päättäjiltä kului kuulemma vuosi päättää, että Vantaan jakava vyöhyke kulkee kehä III:lla eikä Helsinki-Vantaan rajalla – kun molemmat (Espoo toki vielä omanaan) sorvasivat omia hinnoittelumallejaan vain omista lähtökohdistaan. Jo tavallinen kaupunkilaisjärkikin sanoo, että kaupunkien rajojen sijaan luontevin tapa luoda maksuportaita on liikenneväylien rajojen mukaan (ts. Kehä I ja Kehä III). Päätöksenteko tällaisissa näyttää vain olevan nykymalleilla liian monitahoista. Yksinkertaistetaan tätä.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: