Jouni Kangasniemi Homepage

Etusivu » Uncategorized » Kiireinen työviikko

Kiireinen työviikko

Työkokouksessa Brysselissä 13.9.2012

Kävin viime viikolla taas tapaamassa kollegoja Brysselissä. Toimin asiantuntijana kolmessa työryhmässä. Tällä viikolla vuorossa oli eurooppalaisen aikuiskoulutuksen laatu. Pohdimme aikuiskoulutuksen parissa työskentelevän henkilöstön laatua, laadun varmistamisen mekanismeja sekä laatua kuvaavia indikaattoreita. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että halutaan kehittää menettelyitä ja politiikkasuosituksia, joilla voidaan varmistaa eurooppalaisten aikuiskoulutuspalvelujen laatu.

Onko tässä mitään opittavaa Vantaalle? Varmasti. Vantaa on ulkoistanut edelläkävijänä palveluiden tuotantoa yksityisille toimijoille. Valitettavasti silloin kun palautetta toiminnasta saadaan, on kyseessä yleensä palvelun tarjoajan toiminnan laadussa esiintyvät epäkohdat. Hyvin mietityt prosessit, kattavat sopimukset, johon on kuvattu edellytetyt palvelukuvaukset ja ennakkoehdot palvelun tarjoajan osaamisesta ovat tarpeen. Lisäksi on syytä sopia palvelujen laatutason mittaamisesta, palvelutasosta ja toiminnan raportoimisesta palvelun hankkijalle eli Vantaan kaupungille. Tällöin päästään monipuoliseen palvelujen tarjontaan, jossa palvelut näyttäytyvät asiakkaille eli vantaalaisille toimivilta, sujuvilta ja vaivattomilta. Sujuva ulkoistus vaatii ulkoistajalta itseltään paljon osaamista. On syytä varmistaa, että kaupungilla on käytettävissä tämäntyyppistäkin korkeaa osaamista.

Palvelujen ulkoistaminen ei ole itsetarkoitus. Kaikkea toimintaa ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tuottaa itse, jos sen voi edullisemmin ja paremmin tuottaa joku muu. Palvelutuotannossa on hyvä pyrkiä toimittajaneutraaliin lähestymistapaan. Kunhan palvelutaso pysyy hyvänä, on sama kuka palvelun loppukädessä tuottaa. Lisäämällä seudullista yhteistyötä, saadaa riittävästi kilpailua palvelun tarjoajien välille, jotta Vantaalla on monopolien sijaan aitoja vaihtoehtoja myös tuottajien suhteen. Jyvät erottuvat akanoista.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: